четвртак, 6. март 2014.

Београд на вoди

Нове визије буде стара сећања. Ево неколико фотографија Београда на води каквог га ја памтим.




Нови Београд на води, биће како кажу смештен тамо где су данас београдска железничка и аутобуска станица. У такозваном '' савском амфитеатру ''. Београд на води замишљали су многи политичари и понеки архитекта... Незнате вероватно да су пусте жеље једно, а просторно планирање нешто сасвим друго. Ако не поштујете законе просторног планирања уместо градског насеља, створићет некрополис.

У конкретном случају, Београд на води се гради како би у њему неко живео или радио. Основна сврха изградње јесте продаја пословног и стамбеног простора на ексклузивној локацији са лепим погледом на реку... Да би сте живели и радили негде морате имати одговарајућу инфраструктуру. Паркинг простор, саобраћајнице, електромрежу, водовод, канализацију, снадбевање намерницама... Где мислите да би се то све могло сместити? У узани простор између реке и остатка града? Може и тако, није да не може. То ће наравно проузроковати велике саобраћајне гужве, загађење и остале негативне ефекте који ће одбијати људе од ове локације и натерати их да потраже неко конформније окружење за себе. Овакви пројекти траже много простора, да би могли да се остваре у потпуности... Таквог простора има колико вам душа хоће тамо преко пута на Банатској страни Дунава.

Уместо да се смањи гужва у центру, они би да доселе још људи у центар. Уместо да се смањи гужбва у центру они граде нове атракције које ће привлачити људе да долазе у центар.  Уместо да решавају питање превоза у центру они насељавају нове кориснике превоза у центар. Уместо метроа и других корисних ствари, добили смо само неупотребљиву естетику.




Нема коментара:

Постави коментар