понедељак, 4. јун 2018.

Равна Земља

         Нисам противник теорија завере. Чак имам и неколико својих омиљених у дубоко и искрено верујем. Да ли би сте ми поверовали ако бих вам рекао да постоји група људи која жели да влада целим светом ? Зашто да не ? То су многи од људи већ покушали. Мало је познато да је Велика Британија у једном тренутку заузимала толики део света да на њеној територији сунце није залазило. Па чак и данас она се није одрекла појединих стратешки важних острва у другим деловима света, далеко од својих првобитних територија. Други пример је свима познати Немачки Трећи Рајх за чијег вођу кажу да је и он желео да загосподари целим светом и ако није изашао много изван оквира Европског континента. Тако да је сасвим могуће да неко и данас покушава да учини исто, само сада путем господарења над токовима новца и информација. Да ли би сте ми поверовали ако бих вам рекао да постоји група људи која би желела да контролише број припадника светске популације? Зашто да не. За овакве мере на неки начин се залагао и Платон. Он је био један од првих који су схватили да град или држава не може имати неограничени број становника, већ да постоји неки оптималан број. Касније је о томе говорио и Роберт Малтус, добронамерно упозоравајући људе да не рађају више деце него што могу да прехране. Нешто касније са теориског нивоа, прешло се и на практично деловање. Кина је једноставно забранила својим грађанима да имају више од једног детета. Уосталом коме је у интересу да милијарде људи, дишу ваздух, пију воду, прождиру храну, троше струју на расхлађивање пива, веозе се аутима 500 метара до продавнице, да се туширају два пута на дан, да секу шуме како би на њима штампали дневне новине. Доста је и једна милијарда на цео свет. И то не било каква милијарда већ, милијарда која ће бити део система. Коме требају црнци који по цео дан само једу банане, живе у дрвеним кућицама и не учествују у свакодневној размени рада у замену за холивудске филмове и канту кокица. Они који не зарађују новац а једу банане и пију воду нису потребни ни капитализму ни комунизму, као ни било ком другом поретку на свету, без обзира на његову идеолошку основу. Што даље имплицира стављање емулгатора и конзерванаса у храну, промоцију опијата, нездравих начина живљења, абортуса, хомосексуалности, присилну медикацију и друге мере савремене светске популационе политике.
         Пошто сам вас надам се убедио да нисам од оних који верују у све што им се саопштава путем медија и образовног система, сада вам могу рећи да је Земља округлог облика. Зашто би се уопште и мислило да је ситуација другачија? Због чега би нас било ко обмањивао да то није тако и какву би корист имао од тога. Почињемо од краја јер је ту и почетак. Овога пута се нећемо бавити конкретним доказима земљине округлости већ позадином тих и таквих тврдњи у којима се наводи да је земља равна. Нећемо се бавити доказима округлости јер је мени као магистру Географских наука испод сваког људског достојанства, да се таквим доказивањем бавим. Мишљења сам да свако ко се упусти у било какву јавну расправу са љубитељима Библије и других не научних списа, руши свој лични углед као и углед науке којом се бави. 
         Дакле какве би кориси имали владари из сенке од скривања таквих информација? Никаквих. Ако већ верујете у њихово постојање и њихове способности, будите сигурни да они могу управљати земљом каквог год да је она облика. Уосталом шта би се променило у свету какав познајемо када би смо га од сутра сматрали равним? Ниеби се променило ништа, он би и даље био округао. Да ли би равноземљаши, када би им се признало, заиста отишли и прешли преко линије антарктичког круга?
         Док смо још код теорија завере, неби смо смели да заборавимо Ватикан и његов значај за конспирологију као науку. Ова верска организација је убијала људе који су тврдили да је земља округла и да се земља врти. Велики број географа је попут првих Христових мученика, положио живот на олтару научне истине. Док су пре њих славни философи античког доба, без проблема и било чије забране доказивали земљину округлост, мерили њен обим или посматрали њена кретања кроз васиону. Потребно би дакле било испитати због чега су припадници Ватикана ( Католичке цркве ) убијали ове људе? Као и повезаност '' равноземљаша '' са Ватиканом као једним од озбиљних заговорника идеје о равној земљи.
         Одакле потичу идеје о равној земљи? Наравно из Библије, али и из других митова и легенди насталих у време оно. Када говоримо о Библији, ове индиције долазе из Старог завета. Да би ова али и било каква друга научна расправа имала неког смисла, мора се утврдити истинитост и тачност података који се у расправи користе. Како се у случају Старог завета ови подаци нису добили емпириским проверама већ речију Божијом, '' равноземљаши '' би морали пре свега да докажу постојање аутора Старог завета, односно Бога. Без доказа о постојању аутора па макар он био и сам Бог ми не можемо тврдити да је он уопште изрекао или написао било шта из књиге која му се ставља на терет. Како још увек нема доказа о његовом постојању, тако се не може ни дискутовати са онима који се позивају на непостојећи извор података. Са друге стране, поставља се питање о каквој се књизи уопште ради? Свака књига па и Стари завет има неку своју сврху због које је написана као и неку циљну групу којој је прилагођена а ту су још и историске околности у којима је настала. Оно што је за Стари завет као извор инспирације ове врсте важно јесте то да он није настао у комаду већ је састављан око хиљаду година од различитих списа и делова. Тако да не представља неку компактну целину већ зборник радова различитог порекла. Његова сврха била је да укратко објасни историју Јевреја и њихов поглед на свет. Укључујући ту и причу о томе како је све постало. Намењен је употреби у шроким народним масама што укључује и особе слабијег образовања или ниске интелигенције. Тако да су многе ствари па и сам постанак веома упрошћене, како би их и прост свет могао схватати. Ето таквих људи има и данас. Они Стари и Нови завет доживљавају као некакав User Manual попут оног од машине за веш, и мишљења су да се може примењивати и на оно што излази изван оквира теолошког. Данас, осим Ватикана постоји и читав низ других верских организација које самостално и по својој вољи тумаче Стари и Нови завет. Из редова ових организација данас нам и долази највећи број људи који је спреман да високи водостај на реци Јордану сматра потопом светских размера или да су људи и диносаоруси живели у истом историском раздобљу све до пре 500 година. Да се ради о квазинауци говоре и чињенице да као доказ заједничког суживота нас и диносауроуса ови људи узимају постојање змајоликих и аждајоликих бића у бајкама и народним легендама.
         Са теолошке стране, мада то није предмет расправе, неки делови Библије се могу узети као веома употребљиви и корисни за духовни живот човека. Ако сте православни верник, вероватно ће вас занимати садржај Новога Завета у коме су дата нека основна упутства за спасење душе и улазак у живот вечни. Било како било, ова упутства се свакако не тичу постанка света, тако да облик земље ни на који начин не утиче на спасење ваше душе ма у какав облик земље веровали. Ствар је иста и по свим осталим питањима којих се дотичу и остале групе креациониста осим '' равноземљаша ''. Дакле нећете се спасити црног пакла тврдећи около да је земља равна, већ љубећи Господа Бога свога, свим срцем својим, свом душом својом, свом мишљу својом, свом снагом својом, и волећи друге као самога себе. 
         Можда би након свега било интересантно посматрати неко време профил личности које заговарају овакву теорију. По правилу ове особе немају високо образовање или су га стекле на местима која немају никакав кредибилитет у широј и стручној јавности. Ту су и они који и поред регуларних и признатих диплома желе још и пажњу медија те су склони да не критички прихватају алтернативне теорије као апсолутне научне истине. Ту су још и мисионари различитих верских секти који одржавају своје проповеди са циљем прикупљања материјалних средстава за себе и своје верске организације. За њима на светлост дана, из својих пацовских јазбина долази прост и неук свет, жељан некакве побуне против постојећег и жељан да се издигне изнад својих могућности тако што ће ниподаштавати сваки признати постојећи ауторитет.
Живимо у смутним временима, без истинских ауторитета и јасно дефинисаног система вредности. Ово нису времена прослављених Српских Географа, Јована Цвијића и небеског механичара Милутина Миланковића већ је ово време свеопште релативизације морала, институција, система вредности па чак и релативизације научних истина. 

Нема коментара:

Постави коментар