понедељак, 11. јун 2018.

Тасос

Тасос је туристичка дестинација за Србе, припаднике више средње класе. Дакле за оне Србе којима је гадно да се са другим Србима налазе на истом метру квадратном неке од пренасељених плажа неких других дестинација за Србе. Ако су Паралија, Аспровалта и Прстенови сељана за вас, ето има и Тасос. Ако је и Тасос сељана за вас, шта да вам кажем, посетите Атос.

Тасос је једно од острва у северној Грчкој. Одмах ту источно од града Кавале. Уосталом ту је негде Мирко Алвировић па нек вам он објашњава те детаље како стићи колима до тамо. Ако одете овако као ја, без превозних средстава, мртав сте човек. Бићете осуђени на острвски јавни превоз. У којем год од насеља на Тасосу да сте смештени, истражићете га за дан или два након чега ћете пожелети да се макнете одатле. Само острво је неке средње величине, што би значило 70 километара кружног пута око острва, па и неку одређену количину нетакнуте природе унутар њега.     Пошто храна, пиће, туристи и бензин не могу да дођу путем интернета свако острво на свету па и Тасос представља један мали изоловани систем. На острво се не може доћи бесплатно, тако да ћете бити заштићени од викенд излетника и колико толико од парадајиз туриста. Као и од крадљиваца аутомобила јер се ауто не може одвести преко мора тек тако. Са друге стране, шта год будете купили, платићете транспорт те робе преко мора. Острво је право мало СТР царство у коме нема баш много великих супермаркета који могу на неки начин амортизовати трошкове допремања робе.
   

Острвљани брину о заштити животне средине. Острво је мали и релативно изоловани екосистем у коме се и најмања промена може осетити на целом острву.  Острвљани немогу тек тако да се одселе када им се околиш претвори у депонију. Животни простор је ограничен па се ипак води рачуна о њему. Овде нема буке, гунгуле, гласне музике, момака који дивљају на скутерима и других летњих забава и уживанција. Једина ствар која ће вас истерати из памети јесте саобраћајна гужва на уским улицама, као и гомила прдаваца и зујки којима се Грци возикају около када раздаљина коју треба препешачити пређе 100 метара. Ту има свга од МедМексова преко Томоса до Јамахе и Квадова. Море је готово свуда чисто па чак и на градској плажи покрај луке с трајектима. С једне стране Грци су чисти а са друге умеју бити изутетно прљави. Оно што се чисти, чисти се, али оно што се не чисти може изгледати као права мала депонија. Периферне улице и забачени делови насеља изгледају као да сте негде на блиском истоку а не у земљи атичке културе. Немојте да вас изненади захтев да клозетски папир након употребе одлажете у канту за смеће уместо у шољу.
          
Што се плаћања тиче немојте никада заборавити да је у овој земљи просечна плата близу 1000 евра. С тим у вези очекујте да ће се и домаћини понашати према вама као да је и ваша плата минимум толика. Ако не желите да вам упропасте одмор, макар се претварајте да зарађујете баш толико. Неке од најбруталнијих ситуација дешавају се у кафићима на плажама, где ће вам криглу точеног домаћег пива продавати за 4 евра. Подсећам вас да сте за исте паре овде код нас могли да добијете скоро пола гајбе у продавници. Воће, које би на медитерану требало да расте на дрвећу, овде достиже цену коју у нашој лепој Србији има месо. Брзи оброг типа гироса коштаће вас најмање 300 динара. Дуван се не испати пушити јер је два пута скупљи. Губитак паклице цигара негде на плажи може да вам поквари дан. Како  у продавници не постоји ни један производ који кошта мање од једног евра, тако у ресторане нешто нисам ни залазио. Нек прича ко шта хоће, није јефтиније од Црне Горе. Најјефтинија забава била би вожња мотора. Изнајмљивање неког мањег на један дан коштаће вас свега 10 евра. Постоји и неко јефтино вино које кошта колико и иста количина пива па и то може бити добар избор. Маслиново уље би требало бити јефтино, наравно ако га купујете на велико и имате аутомибил да то понесете са собом након летовања. Једном приликом се у пртљажнику туристичког буса изврнула кантица тако да је уље отишло у мотор па се аутобус запалио. Од тада више не дозвољавају транспорт опасних материја. Док смо још код продавнице. Поједине СТР ће вас подсетити на деведесете. Ретко која има ласер за бар код па Грци лепе некакве самолепљиве папириће са ценама на робу. Радња уме остати полупразна пошто се роба не износи из магацина свакога дана. Уме у радњама и да буде прљаво, уме и да заудара. Старог доброг цугања испред драгстора овде једноставно нема. Грци једноставно нису такви.
Шта даље да вам кажем. Вруће је као у казану. Температуре регуларно прелазе 40. Клима уређаји раде на све стране и на сваком могућем месту. Посебно ме је одушевио превоз. Аутобуси су им као фрижидери. Називе места не покушавајте да запамтите, није могуће. Можда ћете упамтити плажу Тарзанас јер се зове тако како се зове. Све друго је јако слично једно другом. Добар део свих места у Грчкој се зове Потамија, Панагија или Агиос _________ ( име светитеља ). Имало би смисла да одседнете у месту Тасос, јер је највеће на острву а могли би сте навратити неки пут и до Златне Плаже јер је и то насеље већих димензија. Одлазак у Кавалу може бити лепа авантура ако идете сами локалним аутобусим. То је уједно и најдаља тачка до које има смисла отићи за један дан.
 

Ово је било једно од мојих мање занимљивих путовања. Лежање у песку и десет дана у истом месту за мене су једноставно превише. Има ту ситница као што су одлазак на некакав назови бувљак где се продаје све што има и у продавници или одлазак на мермерну плажу која је бела и изазаива ефекат снежног слепила.




Нема коментара:

Постави коментар